25 Σεπ 2015

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!(ΦΩΤΟ)

"Μερομήνια" ονομάζει ο λαός μας τις πρώτες δώδεκα ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Την ερμηνεία των μερομηνιών την έκαναν παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα των συγεκριμένων ημερών της και έτσι πρόβλεπαν την κατάσταση του καιρού για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «μέρα» και «μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού (γέμισμα και χάσιμο) ή ένας μήνας.


Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας κυριαρχεί η αντίληψη ότι αυτές οι μέρες είναι αποφράδες, για αυτό και απαγορεύονταν οι εργασίες. Πίστευαν ότι, αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα η ξυλεία θα σάπιζε. Αν οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα θα φθείρονταν πολύ γρήγορα. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά, γιατί πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλύονταν και τα προξενιά θα χαλούσαν. Οι γυναίκες δεν λούζονταν μόλις έπεφτε ο ήλιος και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.





Η μετεωρολογία ως επιστήμη ορθώς δεν τα δέχεται ,ωστόσο θεωρείται και αυτό ένα από τα έθιμα πολλών χρόνων στην χώρα μας. Προφανώς για όσους τα πιστεύουν μπορεί να τα διαβάσουν αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει πρόγνωση καιρού καταλαβαίνουν την σημασία που έχουν.