19 Αυγ 2015

44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ - ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ(ΕΙΚΟΝΕΣ)

   Τρίτη βράδυ 18 Αυγούστου 2015 στην Αρχαία Πύδνα. Τοπίο μοναδικό, ενδιαφέρουσες ομιλίες των αρχαιολόγων που αναδεικνύουν τη Βόρεια Πιερία, μουσική μυσταγωγία από την πολυτονική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.
   Ένα τρίπτυχο που το απόλαυσε το πολυπληθές Πιερικό και όχι μόνο κοινό, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου και με γενικό τίτλο «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τη Βόρεια Πιερία».

   «Τις τόσο αξιόλογες εισηγήσεις των διακεκριμένων αρχαιολόγων που φωτίζουν την ιστορία της περιοχής, οφείλουμε να τις εκδώσουμε σε έντυπη μορφή και θα το υλοποιήσουμε άμεσα, ώστε να γίνει ευρέως γνωστός ο  πλούτος της Αρχαίας Πύδνας, της Μεθώνης όσο και της ευρύτερης ζώνης που κρύβει στα σπλάχνα της η Βόρεια Πιερία. Απόψε η Πιερία κατέδειξε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική υπήρξε στη διαδρομή του Ελληνισμού. Το έργο των αρχαιολόγων, αξιέπαινο από κάθε πλευρά και εμπεριστατωμένο επιστημονικά.
   Φιλοσοφία μας στον ΟΡ.ΦΕ.Ο. είναι να φιλοξενήσουμε σειρά εκδηλώσεων στην Αρχαία Πύδνα και θα το πράξουμε στο προσεχές Φεστιβάλ Ολύμπου, ώστε να αναδειχθεί μέσω των παραστάσεων ακόμα περισσότερο η περιοχή. Ευχαριστούμε τον συνδιοργανωτή της βραδιάς Δήμο Πύδνας-Κολυνδρού, τους ομιλητές, τους καλλιτέχνες του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης και όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.», δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος.
   Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας το περίγραμμα της εκδήλωσης το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Μελίνα Παπαδοπούλου, επισήμανε: « Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου σας καλωσορίζει στην αποψινή και καθόλα σημαντική εκδήλωση των αρχαιολογικών ομιλιών για τη Βόρεια Πιερία.
 Οι αρχαιολογικές ομιλίες, ένας καταξιωμένος θεσμός, αποτελούν για τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου κορυφαίο γεγονός, γιατί αναδεικνύουν και γνωστοποιούν σε όλους μας τον πλούτο της Πιερικής γης.
  Η βραδιά αποτελεί μέρος του φετινού προγράμματος του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου και θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, από την πολυτονική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης σε διεύθυνση Παναγιώτη Λυμπανοβνού.
  Οι αρχαιολογικές ομιλίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.
  Απόψε όλοι αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των αρχαιολόγων που θα φωτίσουν με το έργο τους την ιστορία αυτής της γης, της γης που αποτελεί κομμάτι της ζωής μας.
   Οι ανασκαφές στη Μεθώνη Πιερίας είναι το θέμα της ομιλίας του αρχαιολόγου Γιάννη Παπαδόπουλου.
   Θα ακολουθήσει η εισήγηση των αρχαιολόγων Μάνθου Μπέσιου και Αθηνάς Αθανασιάδου με επίκεντρο τα νέα ευρήματα της Πύδνα.
   Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. ευχαριστεί.
   Το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού  και την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου, για τη βοήθεια και συνεργασία.
   Τον Δήμο Κατερίνης, το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης και την πρόεδρό του Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου.
  Την εφορεία αρχαιοτήτων Πιερίας και την προϊσταμένη Ελένη Παπασταύρου καθώς και τον υπάλληλο του ιστορικού χώρου που μας φιλοξενεί, τον Αθανάσιο Γκιουρμετάρογλου.
   Τον Φιλανθρωπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «η στέγη αγάπης» για την εθελοντική προσφορά των μελών του, καθώς και τα εκπαιδευτήρια «Πλάτων» Κατερίνης για την υποστήριξη της εκδήλωσης.
   Φίλες και Φίλοι. Απόψε τραγουδούν με την πολυτονική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, το οποίο επίσης ευχαριστούμε για τη συμμετοχή του, οι καλλιτέχνες
Μαρίκα Φωτοπούλου, Βασιλική Κωστοπούλου, Μαρία Δραγασιά, Αλέξανδρος Καλλιφατίδης, Κώστας Καψάλης.
  Ο ηθοποιός Κώστας Μυστακίδης αφηγείται τα συνοδευτικά κείμενα του έργου, «το χαμόγελο της Τζοκόντας», και ερμηνεύει το θεατρικό τραγούδι «ηθοποιός σημαίνει φως».
   Την πολυτονική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης ενορχήστρωσε και διευθύνει ο μαέστρος Παναγιώτης Λυμπανοβνός.
   Σας ευχαριστώ».