28 Μαΐ 2015

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 15.000 ΑΓΡΟΤΕΣ!

Τα χρήματα αφορούν κυρίως, σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειμερινά κηπευτικά, βαμβάκια και καπνά, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2014 -2015


Μεθαύριο Παρασκευή 29 Μαΐου αναμένεται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 29 εκατ. ευρώ σε 14.970 παραγωγούς, που αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και, κυρίως, σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειμερινά κηπευτικά, βαμβάκια και καπνά, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2014 -2015, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής των σχετικών αρχείων πληρωμής στην Τράπεζα Πειραιώς.



Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΓΑ για ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες όλης της χώρας από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια το 2014 και το πρώτο δίμηνο του 2015, έχει καταβάλει έως τέλος Απριλίου στους δικαιούχους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 99,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το ζωικό κεφάλαιο έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με όσα έχει γνωστοποιήσει ο Οργανισμός έχει προγραμματιστεί η πληρωμή αποζημιώσεων 38,8 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και, ειδικότερα, η καταβολή 10,2 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 15,2 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 12,2 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 1,2 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ ξεκινά σειρά ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, μετά τη διαπίστωση πως, παρόλο που έχει περάσει μια πενταετία από τότε που άλλαξε ο τρόπος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς, παρατηρείται ότι σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης. Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα στις περιοχές Έβρου (εντός Ιουνίου), Σερρών, 'Αρτας και Κωπαΐδας.

ΠΗΓΗ