16 Φεβ 2015

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ



Φέρτε πίσω τις παράνομες επιδοτήσεις


Σε ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ από καλλιεργητές δημητριακών υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης προηγούμενης σχετικής απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου που είχε υποβάλει η Ελλάδα το 2014. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι τα 150 εκατ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί το 2008 στους καλλιεργητές με τη μορφή δανείων εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο με επιδότηση του επιτοκίου αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία πρέπει να επιστραφεί.
Πρόκειται για παλαιά υπόθεση, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερεύνησε από το 2008, όταν χορηγήθηκαν τα δάνεια, θεωρώντας ότι το μέτρο οδήγησε τους Έλληνες γεωργούς να σπείρουν επιπλέον 600.000 στρέμματα αραβοσίτου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερπαραγωγή αραβοσίτου και κατά συνέπεια πτώση των τιμών.
Το ίδιο συνέβη και με το σιτάρι. Τον Ιανουάριο του 2012 η Eπιτροπή εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα άτοκα δάνεια αποτελούν κρατική ενίσχυση, μη συμβατή με την εσωτερική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο όφειλε να ανακτήσει την ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών από την έκδοση της απόφασης. Το 2012 η Ελλάδα άσκησε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής, αλλά τον Απρίλιο του 2014 το Δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε την προσφυγή στο σύνολό της. Στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, πράγμα που το Δικαστήριο απέρριψε με διάταξη, την οποία εξέδωσε στις 5 Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες

read more