27 Φεβ 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ!

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε το παιδί σας να φάει όσπρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη.

Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές, ώστε να κάνετε το παιδί σας να φάει όσπρια:


Μη γεμίζετε το πιάτο του με όσπρια και λαχανικά. Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά πόσο μάλλον, όταν το περιεχόμενο τους δεν τα ελκύει γευστικά.
 Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού, που δεν συμπαθεί πολύ, στο πιάτο του και πείτε του μια ιστορία ενώ παράλληλα παροτρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει από το φαγητό του.

Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά. Εάν τη γεύση αυτή το παιδί σας δεν την έχει δοκιμάσει, τότε μπορεί να είναι επιφυλακτικό καθώς στα παιδιά δεν αρέσουν οι καινούργιες γεύσεις. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε από αυτό μόνο να δοκιμάσει μικρή ποσότητα. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα
.
Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές, πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο.
Συνεχίστε λοιπόν, να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει όσπρια αποτελώντας εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα μίμησης. Προσπαθήστε να τρώτε τα όσπρια με ευχαρίστηση και να τονίζετε τη θρεπτική τους αξία. Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπει εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσει και το ίδιο να δοκιμάσει.
Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.Επιχειρήστε να μαγειρέψετε τα όσπρια με πρωτότυπες συνταγές. Επιλέξτε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια.
Μαγειρέψτε τα όσπρια και πολτοποιήστε φτιάχνοντας ένα νόστιμο πουρέ που είναι πιο εύκολο να το δοκιμάζουν τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιήστε τον πουρέ από τα όσπρια και φτιάξτε κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια. Βέβαια αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο υγιεινή αλλά βοηθά το παιδί σας στη γευστική δοκιμή των οσπρίων. Για παράδειγμα: Oι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση, ώστε να το παιδί να αποφασίσει να φάει. Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.
 Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε μικρά άσπρα φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στη σαλάτα. Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

ΠΗΓΗ