25 Φεβ 2015

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ?

Όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας «Current Βiology», οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους πολύ κοντύτερα απ' όσο είναι. Γιατί;

Κι όμως οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους πιο κοντά απ όσο δείχνει ο υψομετρητής και αυτό συμβαίνει περισσότερο με τα μοναχοπαίδια ή τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας.

Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, συμβαίνει διότι οι μητέρες είναι πιο υπερπροστατευτικές με τα μικρότερα παιδιά τους ή το μοναχοπαίδι τους αφού τα θεωρούν πιο απροστάτευτα.

Οι μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα, καλέστηκαν να σημειώσουν με μια γραμμή στο τοίχο το ύψος των παιδιών τους, ηλικίας δυο έως έξι ετών. Το αποτέλεσμα έδειξε πως οι μητέρες υποεκτιμούν το ύψος του πιο μικρού στην ηλικία παιδιού τους με μέσο όρο κατά 7,5 εκατοστά.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούσαν να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος των μεγαλύτερων παιδιών τους, ιδίως του πρωτότοκου, ή και άλλων αντικειμένων στον χώρο.

Οι γονείς βλέπουν πάντα το μικρότερο παιδί ως το «μωρό» της οικογένειας. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι γονείς ξαφνιάζονται όταν βλέπουν πως το πρώτο τους παιδί μεγάλωσε και ψήλωσε απότομα, την στιγμή που γεννήθηκε το μικρότερο αδελφάκι.



 ΠΗΓΗ