26 Ιαν 2015

ΠΩΣ ΜΙΑ ΜΥΓΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

Kυριότερη αιτία της οικονομικής καθυστέρησης της
αφρικανικής ηπείρου τη χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού που αναστέλει την ανάπτυξη, λόγω δυσκολιών στην κατασκευή υποδομών και άρα συγκέντρωσης της οικονομικήςδραστηριότητας

Το ερώτημα όμως σύμφωνα με το περιοδικό Economist είναι “γιατί συμβαίνει αυτό” και η απάντηση είναι ένα μικροσκοπικό -για τα δεδομένα της ζημιάς που προκαλεί, -πλάσμα, η μύγα τσετσε. Όπως σημειώνει το περιοδικό σε άρθρο του, έρευνα της Marcella Alsan του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δείχνει ότι η μύγα αυτή, ζώντας παρασιτικά σαν το κουνούπι, πίνει το αίμα των ανθρώπων και των ζώων και μεταδίδει τη νόσο, προκαλώντας την ασθένεια του ύπνου. Για τα ζώα το τσίμπημα της είναι μοιραίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται και που συγκρίνουν ανθρωπολογικά στοιχεία με την εξάπλωση της μύγας κατά τόπους, η “επικράτηση” της μύγας τσετσε κατέστησε πολύ δύσκολο για τους προαποικιακούς αφρικανούς να αναπτύξουν τη γεωργία.

Η προσπάθεια να την αποφύγουν και να τραφούν σήμαινε ότι θα έπρεπε να απλωθούν σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Χωρίς τη βοήθεια των ζώων, η γεωργία γίνεται πολύ λιγότερο παραγωγική και δεν μπορεί να αναπτύξει θέσεις εργασίας. Αυτή η “αλυσίδα”, στην οποία ο κρίκος με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι η μύγα τσετσέ, είναι σύμφωνα με τη μελέτη η αιτία για την υπανάπτυξη της Αφρικής.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση της μύγας σε μια περιοχή, τόσο μικρότερη είναι η οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει η κ. Alsan.





laimitomos.com